Mannen fördes till Sunderby sjukhus med ambulans. Därefter flyttades han till intensivvårdsavdelningen för observation. Foto: Tomas Oneborg /TT

Begärde ambulans – fick svaret ”det här är ingen taxiverksamhet”

Publicerad

En kvinna sökte vård på en av länets akutmottagningar för buksmärtor för andra gången på några dagar, efter att först ha blivit hemskickad. När hon begärde ambulans fick hon till svar att ”det här är ingen taxiverksamhet”. Väl på akuten vid det andra besöket konstaterades en brusten blindtarm och varansamling i buken.

Det var i mitten av juni som kvinnan i 40-årsåldern sökte vård vid en av länets akutmottagningar. Hon begärde ambulans eftersom hon mådde mycket dåligt med kräkningar, diarré, kraftiga magsmärtor samt feber.

Efter fem timmars utredning, innefattande bland annat blodprovstagning, skickades hon hem igen med sjukstransport.

Begärde ambulans – fick en taxi

Tre dagar senare mådde hon ännu sämre och ringde på kvällen efter ambulans varvid hon, enligt anmälan, fick svaret att ”det här är ingen taxiverksamhet”. Först tre timmar senare kom en sjuktaxi och hämtade in henne till akuten.

Där konstaterades att hon hade en sprucken blindtarm och att det fanns varansamlingar i buken. Kvinnan vårdades därefter under tolv dagar på sjukhus.

Anmälde händelsen

Kvinnan gjorde en anmälan om händelsen enligt patientsäkerhetslagen. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har prövat klagomålet.

Bland annat konstaterades att provtagningen visade resultat som pekade på att blindtarmsinflammation inte kunde uteslutas.

Tillsynsmyndigheten kritiserar även arbetssättet, eftersom en icke legitimerad läkare skickade hem patienten utan att först konsultera en legitimerad läkare med högre kompetens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer