Foto: SVT

Hundratals personer väntar på nytt organ

Uppdaterad
Publicerad

139 avlidna personer har hittills i år kunnat hjälpa andra svårt sjuka genom att donera sina organ. Samtidigt väntar 800 personer på att få ett nytt organ. I veckan uppmärksammas vikten av att ta ställning till organdonation.

Den här veckan pågår den Europeiska donationsveckan med syfte att få fler att ta ställning till att donera organ.

I dag och tre dagar framåt finns personal från bland annat Hornhinnebanken på plats i Universitetssjukhuset Örebro för att svara på frågor och visa besökare hur man registrerar sig i donationsregistret.

– Det behövs både organ och vävnader, som hornhinnor, hud och hjärtklaffar, säger Lisa Dahlström som är regionsamordnare på Hornhinnebanken.

Flera sätt att bli donator

Hon berättar att det finns tre olika sätt att ta ställning till donation.

– Man kan registrera sig i donationsregistret som Socialstyrelsen har inrättat. Man kan ha ett donationskort och man kan prata med närstående.

Tuula Petersson var en av de som besökte Hornhinnebankens monter idag, och hon bestämde sig för att bli donator.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att göra en insats. Rätt som det är kanske du själv behöver något. Då känns det tryggt att veta att man kanske kan hjälpa någon.

800 väntar på nytt organ

Över 800 människor i Sverige väntar på ett nytt organ, och ytterligare fler väntar på transplantation av till exempel hjärtklaffar, hornhinnor och hud.

Lisa Dahlström berättar att det finns en hel del missuppfattningar gällande donation och ålderdom.

– Den vanligaste missuppfattningen är ”Jag är för gammal, ni kan inte ha nytta av mina organ eller vävnader”. Men man kan ju faktiskt donera hur länge som helst, det finns ingen övre åldersgräns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.