Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kerstin Önnebo lyssnar till den spännande sagan om Max och spöket som Elin Aldenmark läser upp under berättarverkstaden på Kulturskolan i Örebro. Foto: Johannes Weckström /SVT

Berättarglädje på lovet – barn och vuxna skapar sagor tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Under sportlovet har Kulturskolan i Örebro en berättarverkstad. Här får barnens fantasi spela fritt och de vuxna hjälper till att dokumentera de sagor som blir till.
– Det är så roligt att få en inblick i andras processer, säger Kerstin Önnebo, som leder verkstaden.

Som hjälp på traven för fantasin finns ett helt bord med bilder som barnen får välja att utgå ifrån. Samt lite tips om klassisk sagodramaturgi att krydda med. När lite tid förflutit och blygheten släppt så hörs fantastiska sagor ta form. Varsamt nedtecknade av de vuxna.

Siris saga handlar om hästen Alfred, som tillsammans med andra hästar fångas av bonden Plogsson. Ödet skulle kunnat varit förutbestämt – om det inte vore för Alfreds klokhet och flockens gemensamma insats.

– Hästarna kunde hjälpa honom att inte vara fången och Alfred blev en ny flockledare, berättar Siri Larsson.

Siri Larsson har hittat på en saga om hästen Alfred och bonden Plogsson. Foto: Johannes Weckström /SVT

Från fysiker till verkstadschef

Kerstin som leder berättarverkstaden har själv lämnat en yrkesbana som fysiker för att bli författare och leda kurser i skrivande. Idén till en berättarverkstad där både barn och vuxna samarbetar  fick hon för några år sedan. Sedan dess har många historier blivit till.

– Vissa får man dra ur och sen så blir det till sist en berättelse som man inte hade en aning om. Vissa har så mycket fantasi att det bara är som att sätta på kranen. Alla har ju någonting och det är så häftigt att se hur det kan komma ut på så olika sätt. Det är så roligt att få en inblick i andras processer, säger Kerstin Önnebo.

Fyrbent räddning

Elin Aldenmarks historia är av det läskigare slaget. Pojken Max pappa har dödats av ett mäktigt spöke som dödat flera personer. Max har försökt stoppa spöket genom att bilda en klubb där vännerna gemensamt klurar på hur de ska bli av med det.

Det mäktiga spöket visar sig ha en svaghet och lösningen visar sig vara Max följeslagare.

– När spöket blev skrämt så förvandlades det till dimma och försvann för alltid. Då skrämde hunden spöket genom att voffa och då försvann det, berättar Elin.

Elin Aldenmark har valt ut några bilder som satte fart på fantasin till sagan hon hittat på under berättarverkstaden på Kulturskolan i Örebro. Foto: Johannes Weckström /SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer