Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsen i Karlskoga har beslutat utöka ersättningen till de anställda i kommunen som tar ut föräldraledighet. Enligt kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) görs det för att bli mer attraktiv som arbetsgivare. Hör mer i videoklippet. Foto: TT / J Weckström, SVT

Beslut i Karlskoga: Föräldraledigt med full lön

Uppdaterad
Publicerad

Anställda på Karlskoga kommun ska få 100 procent lön vid föräldraledighet. Kommunen tror att beslutet, som berör cirka 2500 tillsvidareanställda, är unikt i Sverige. Syftet är att bli en mer attraktiv arbetsgivare. 

Vid föräldraledighet får man knappt 80 procent av sin inkomst från Försäkringskassan. I Karlskoga kommun vill man öka den kompensationen, genom att kommunen bekostar resterande 20 procent upp till 100 procent.

– Vad vi förstår är vi först ut i Sverige bland kommunerna men det är något som inte är helt ovanligt inom näringslivet, säger kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M).

Kommunen växer med fler äldre men också fler barn som behöver skolgång. I samma takt behöver kommunen fylla upp med personal, utifrån utökat behov. Det här är ett sätt att göra kommunen mer attraktiv som arbetsgivare, enligt Ring.

Beslutet ska upp i kommunfullmäktige i oktober för slutgiltigt beslut. Kravet är att medarbetaren ska ha varit anställd i kommunen i 180 dagar innan och efter föräldraledigheten.

Hör mer om beslutet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.