Regionen ska spara – då läggs tre vårdcentraler ned. Foto: SVT

Beslutat: Fyra vårdcentraler blir en i Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Nu är beslutet fattat. Vårdcentralerna i Storå, Frövi och Fellingsbro läggs ned och blir mottagningar i stället – något det politiska styret redan igår gav information kring.

Förslaget har mött stor kritik från boende inte minst i Storå. Men under torsdagsförmiddagen kom beslutet i hälso- och sjukvårdsnämnden att fyra vårdcentraler blir en i Lindesberg.

Kritik från oppositionspartier

Förslaget har bland annat mött motstånd från Vänsterpartiet.

”Den planerade kostnadsminskningen är jämfört med konsekvenserna ganska liten, och det är dessutom osäkert om den verkligen kommer att uppnås”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Även Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna har i en gemensam skrivelse ställt sig kritiska till beslutet.

– Om en sådan här förändring av primärvården ska göras behöver det finnas underlag för att fördelarna tydligt överväger nackdelarna. Vi ser inte att det finns något sådant underlag, säger Anna Norqvist (M), oppositionsråd och andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, i Region Örebro län.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur politiska styret motiverar sitt beslut. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

UTBUDET I LINDESBERG FRAMÖVER

Utifrån nuvarande förutsättningar föreslås följande fördelning av utbud:

  • Fellingsbro-mottagning: Digital receptionsskärm, läkare för SÄBO/HSV, planerad mottagning för distriktssjuksköterska, sjuksköterska och undersköterska, hud- och sårvård och öronspolning samt provtagning.
  • Frövi-mottagning: Diabetes & astma/KOL, digitalt rum, digital receptionsskärm, distriktssköterskemottagning med distriktssjuksköterska, sjuksköterska och undersköterska, bedömning, hud och sårvård och öronspolning, hälsorum, läkare för SÄBO/HSV, provtagning samt periodvis vaccination.
  • Lindesbergs-mottagning: Akutspår (klockan 8–17), bemannad kassa/reception, BVC, digitalt rum, drop-in undersköterska, fysioterapeut, hälsorum, MVC, planerad mottagning för samtliga professioner, provtagning samt vaccinationer.
  • Storå-mottagning: Diabetes & astma/KOL, digitalt rum, digital receptionsskärm, distriktssköterskemottagning med distriktssjuksköterska, sjuksköterska och undersköterska, bedömning, hud och sårvård och öronspolning, hälsorum, läkare för SÄBO/HSV, provtagning samt periodvis vaccination.
  • Källa: Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.