Foto: Fredrik Sandberg/TT

Beslut: Folktandvårdskliniken i Fellingsbro förblir stängd

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvårdskliniken i Fellingsbro kommer inte att öppna igen, det beslutade foktandvårdsnämnden på tisdagen. Anledningen är att renoveringen skulle bli för dyr och inte kan motiveras under rådande ekonomiska läge.

Kliniken stängde 2017 på grund av brister i arbetsmiljon, bland annat fanns det både fukt och mögel.

På grund av det behöver lokalerna renoveras, för en kostnad som är beräknad till 6.3 miljoner kronor. En prislapp som nämnden tycker är för hög.

– Vår önskan har naturligtvis varit att kunna öppna kliniken i Fellingsbro, men i ljuset av den ekonomiska situation som så väl Folktandvården som Region Örebro län som helhet befinner sig i har vi i nämnden svårt att motivera den extra kostnad som en renovering medför, säger Maria Comstedt (C), ordförande i folktandvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Enligt Folktandvården skulle renoveringen också resultera i att det skulle bli dyrare att hålla kliniken öppen. I ett pressmeddelande uppger folktandvården att deras utredning visat på att driftkostnaderna skulle öka med två miljoner.

Fler faktorer bakom beslutet

Ytterligare en viktig beståndsdel i folktandvårdsnämndens beslut är det faktum att det finns för få patienter i Fellingbro. I januari 2019 fanns det 1400 registrerade patienter i Fellingsbro enligt nämnden, och de menar att det krävs minst 3000 för att visa hänsyn till arbetsmiljö och ekonomi.

Regionen uppger att de har försökt att se någon som helst möjlighet att öppna kliniken igen, men att det inte är försvarbart utifrån den fakta de presenterat.

– Jag hoppas på förståelse från våra patienter, och hälsar dem varmt välkomna till bland annat kliniken i Frövi, där det i dag finns lediga tider att boka in sig på säger Maria Comstedt i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.