Integrationsprojekten Hux Flux och SFI-kören får läggas ner i Lindesberg, detta på grund av att Migrationsverket dragit in sina bidrag för verksamheterna. Foto: Anders Nord

Besparingar i Linde drabbar integrationsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Efter årsskiftet kommer kulturgården Hux Flux och SFI-kören i Lindesberg att läggas ner. Anledningen är att bidrag från Migrationsverket dragits in.

Mötesplatsen Hux Flux har funnits sedan 2015, men efter nyår läggs den och SFI-kören i Lindesberg ner. Bidraget från Migrationsverket har nämligen dragits in.

– Det är jättetråkigt, en väldigt uppskattad och viktig verksamhet för både nyanlända och infödda svenskar, säger Klas Friman, gitarrlärare på Kulturskolan och samordnade för integrationprojektet.

”Behöver ett skäl för att ge sig ut”

Hux Flux är en mötesplats dit mammor kommer med sina barn och där de tillsammans träffar andra vuxna, barn och unga. Träffarna har bedrivits av Kulturskolan Garnalia och tillsammans har de bland annat målat, drejat, dansat och sjungit.

– De säger själva att de inte skulle tagit sig ut annars utan blivit sittande hemma, man behöver ett skäl att ge sig ut.

Stor förlust

Klas Friman menar att det blir en stor förlust för Lindesberg om integrationsprojekten försvinner.

– Det är en mötesplats som är svår att ersätta. Jag tror förlusten av verksamheten är större än kronorna som sparas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.