Biblioteket i Kopparberg fortsatt stängt. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Biblioteket i Kopparberg fortsatt stängt i minst en månad – kanske ännu längre

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteket i Kopparberg har fått sig ett lyft. All verksamhet förutom utlåning av e-böcker har legat nere den senaste månaden under renoveringen på biblioteket. Nu hoppas man kunna öppna om en månad, om allt går som det ska.

Bibliotekschef Andreas Lundholm berättar hur biblioteket i Kopparberg har sett likadant ut i många år nu, och att renoveringen ska göra biblioteket mer ”2019”.

– Det ska bli jättespännande att få öppna. Lokalen ser helt annorlunda ut, lite mer 2019, säger Andreas Lundholm.

Men i och med renoveringen har det inte gått att besöka biblioteket och därför inte heller att låna eller läsa deras böcker och tidningar.

– Biblioteket är populärt och vi har ofta många besökare, särskilt stammisar som kommer hit ofta. Men vi har inte hört några negativa reaktioner på renoveringen och att vi har hållit stängt sedan i september. Det verkar finnas en förståelse för att det behövs en renovering, eftersom lokalerna är gamla, säger Lundholm.

Minst ytterligare en månad

Biblioteket har alltså hållit stängt sedan i september, och väntas minst vara stängt en månad till. Men det kan bli ännu längre. För enligt Lundholm är det en personalfråga. De har nämligen väntat länge på en hyllbeställning som nu kommit, men därför är det mycket kvar som behöver göras, och som kräver fysisk arbetskraft. Och sker det inte före jul kan det bli så att biblioteket öppnar efter julhelgen.

– Kör det ihop sig finns det risk att det inte blir förrän efter jul. Det är mycket som behöver fixas. Alla hyllor ska monteras, böckerna ska upp och sedan märkas.

Det finns inget formellt beslut om när biblioteket ska öppna, men Lundholm säger att det är en fråga om personal. Hur många de kan få fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.