Bidraget är tänkt att kunna täcka upp en del kostnader som glutenintoleranta har, då glutenfria livsmedel är dyrare. Foto: TT

Bidrag till glutenintoleranta kan upphöra

Publicerad

Handlingsplanerna som ska dra ner på regionens kostnader presenterades i början på sommaren. Ett av förslagen är att dra in bidragen för glutenintoleranta personer. 

Underskottet inom Region Örebro län beräknas bli 400 miljoner kronor i slutet på året. Regionfullmäktige gav hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag att genomföra ekonomiska handlingsplaner för att minska underskottet.

Ett av förslagen är att dra in bidraget för glutenintoleranta, ett bidrag som har betalats ut av regionen sedan två år tillbaka. Bidraget ligger på 1 200 kronor per år till glutenintoleranta personer som fyllt 16 år. Det är tänkt att kunna täcka upp en del av de högre kostnader som uppkommer vid köp av glutenfri mat.

Ingen skyldighet

I handlingsplanen framgår det enligt beräkningar att regionen skulle spara in 2 miljoner kronor genom att dra in bidraget. Bakgrunden till förslaget är att bara 7 av 21 regioner i landet ger någon form av stöd till glutenintoleranta.

Då regioner inte har skyldighet att ge något stöd till glutenintoleranta personer som fyllt 16 år och då de flesta regioner väljer att inte ge något stöd alls föreslås att nuvarande kontantbidrag till glutenintoleranta personer upphör från årsskiftet 2020”, står det i handlingsplanen.

Beslut om förslaget tas tillsammans med beslutet för hela handlingsplanen 25 september.

OM GLUTENINTOLERANS

Glutenintolerans innebär att man inte tål proteinet gluten som finns bland annat i vete, råg och korn. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska. De vanligaste symptomen vid obehandlad glutenintolerans är diarré, gaser i magen, trötthet och att gå ner i vikt, men symptomen kan variera mycket. Glutenintolerans varar hela livet, men besvären går oftast över när man äter mat utan gluten.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.