Jessica Ekerbring, (S), ordförande i Vuxenutbildning och arbetsmarknadsnämnden i Örebro kommun. Foto: SVT

Tillägg till försörjningsstödet försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Tillägget till personer som tagit del av försörjningsstöd i mer än sex månader kommer försvinna. Det beslutade kommunfullmäktige i Örebro idag. För barnfamiljer handlar det om 400 kronor i månaden medan hushåll utan barn förlorar 200 kronor i månaden.

Sedan 1998 har Örebro kommun haft en egen norm för försörjningsstöd som är högre än riksnormen. Det har inneburit att barnfamiljer och de som tagit del av försörjningsstöd i mer än ett halvår har fått mer än vad som förespråkas i riksnormen.

Men nu försvinner den extra ersättningen till dem som tagit del av stödet i mer än ett halvår, det beslutade kommunfullmäktige under tisdagen.

Enligt Jessica Ekerbring, socialdemokrat och ordförande i Vuxenutbildning och arbetsmarknadsnämnden, har det varit ett tufft beslut för hennes parti.

– Vi vill egentligen inte dra ner på dem som har det tuffast.

Sparar 3,5 till 5,5 miljoner

Att den extra ersättningen försvinner innebär effektiviseringar på mellan 3,5 och 5,5 miljoner kronor per år och det är huvudorsaken till beslutet.

– Det fanns effektiviseringar att göra och vi ville inte skära ner på arbetsmarknadsinsatser. För att ta ansvar för en budget i balans var vi tvungna att ta detta steget. Dessutom är riksnormen bättre idag och det är den vi nu går ner till, säger Jessica Ekerbring.

”Sänk politikerarvodena istället”

Vänsterpartiet och Miljöpartiet var emot beslutet. Oppositionsrådet Martha Wiklund (V) säger att beslutet försvårar för människor som har det svårt i samhället.

– Vi har sett det med höjda hyror på vård- och omsorgsboende, vi har sett det med att ta bort högkostnadsskyddet för färdtjänst och nu väljer de att göra ytterligare en sådan sak. Att ta bort Örebronormen slår mot människor som inte har det särskilt gott ställt.

– Vi är jättekritiska, sänk politikerarvodena istället och lägg pengarna där det behövs, säger hon.

”Populistiskt utspel”

Jessica Ekerbring håller med om att det är ett tufft beslut, men säger att alla kommuner måste ta tuffa beslut.

– I opposition kan man peka på politikerarvoden, men både hon och jag vet att det är en droppe i havet. Det blir ett populistiskt utspel som inte är realistiskt, säger Jessica Ekerbring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.