• Viktigt meddelande:

    Kraftig brand i stora flishögar i hamnen i Norrköping. Kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation vid obehag. Läs mer

Foto: Johan Nilsson/TT arkivbild

Bilbränderna minskar i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Hem & Hyra rapporterar om att antalet anlagda bilbränder har ökat i Sverige med 73 procent de senaste tio åren. Av landets tio största städer var Örebro mest drabbad 2017 med 79 avsiktliga fordonsbränder.

Men i år, 2018, verkar trenden har vänt.

”Tydlig nergång”

– Jämför vi med andra kommuner har vi haft onormalt med många bilbränder de senaste åren. Men nu ser vi en tydlig nergång och det är väldigt positivt. Bara att hoppas på att trenden håller sig, säger Per-Ove Staberyd, brandchef vid Nerikes Brandkår.

De första sju månaderna 2017 larmades räddningtjänsten på 123 bilbränder, och jämför man de första sju månaderna i år så har det minskat med 42 anmälda bilbränder.

– Den senaste bilbranden vi hade var 2 augusti och dessutom kan vi se att bilbränderna i år har minskat nationellt sätt.

Kan vara flera anledningar

När SVT kommer i kontakt med polisen så bekräftar de bilden över att bilbrännandet har minskat jämfört med förra året.

– Jag har inget direkt svar, men det skulle kunna vara polisens arbete mot de kriminella gängen, att vi också redan har vissa som eldar för skoj skull som sitter inkapaciterade. Sedan kan det också vara att försäkringsbedrägerierna kan ha minskat, säger Anders Sjöberg, presskommunikatör vid Polisen i Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer