Bilden är en arkivbild. Foto: Patric Söderström/TT

Bilist jagades i två län – hejdades av spikmatta

Uppdaterad
Publicerad

Flera polispatruller jagade en bilist över två län natten mot lördag. Föraren körde vingligt och vägrade stanna på polismans tecken. Jakten började i Värmland och tog slut först tre timmar senare i Örebro län med hjälp av en spikmatta. 

Det hela började på riksväg 26 i Värmland vid 23.30-tiden, riktning mot Storfors. Bilisten stannade inte på polismans tecken och patrullen följde efter, men avbröt ganska omgående, enligt Christina Hallin, presstalesperson på polisen. Bilen larmas då ut.

 – Strax före klockan 02 har vi en patrull på plats vid en bil som brinner i Örebro län och då kör den utlarmade bilen förbi och vi påbörjar ett förföljande, säger Christina Hallin.

Vinglig färd

Föraren, en man i 20-årsåldern, stannar fortfarande inte, trots att polisen gör upprepade tecken om att föraren ska stanna.

– Ibland kör han över hastighetsgränsen, ibland långsamt, det är en ryckig körning och ibland ligger bilen nära mittlinjen. Man gör bedömningen att det inte är farligt att fortsätta följa efter, eftersom det är lite trafik ute på vägarna, men man vill så klart få stopp på bilen.

Spikmatta hejdar till slut bilen

Vakthavande fattar beslut om att lägga ut spikmatta och klockan 02:40 stoppas bilen på länsväg 244 i höjd med Gyttorp, riktning mot Grythyttan.

Den 20-åriga mannen är misstänkt för drograttfylla och för att inte ha stannat för polismans tecken. En kvinnlig passagerare i 25-årsåldern är misstänkt för ringa narkotikabrott genom eget bruk.

En polisman skadade ögat, men det finns ingen misstanke om brott bakom den händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.