Optikerassistent Lovisa Lindberg kollar synen på en kund som besiktar bilen. Foto: Thomas Wedin / SVT

Bilister fick prova synen – på bilprovningen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals bilister fick testa synen när de besiktade bilen på torsdagen.

– Jag tycker det är väldigt bra att vi kan erbjuda den tjänsten, säger Conny Karlsson.

Han är teknisk ansvarig på Bilprovningen i Lillån. Under torsdagen var anläggningen med i en nationell kampanj där människor erbjöds att undersöka synen samtidigt som deras fordon besiktades.

– I Sverige finns inga krav att man ska kolla synen förutom när man tar körkortet. Jag tycker att man skulle behöva göra fler kontroller med tiden, säger Lovisa Lindberg, optikerassistent på Synoptik.

– En av tio borde inte köra bil med den syn de har utan synkorrigering.

Uppföljning

När SVT Nyheter Örebro träffade Lovisa Lindberg på torsdagsmorgonen hade hon redan stött på ett tiotal personer som skulle behöva synkorrigering för att köra trafiksäkert.

– De borde göra en uppföljning. Antingen att de börjar med glasögon eller gör en korrigering med sina nuvarande glasögon.

Egna undersökningar

Synoptik har gjort egna undersökningar de senaste tio åren och kommit fram till att var sjätte bilist börjar se oskarpt redan på två meters avstånd. Enligt undersökningen är nio av tio svenskar positiva till krav på fler synundersökningar för körkortsinnehavare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.