Biodrivmedlet som minskar växthusgaserna

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av biodrivmedlet HVO under förra året ledde till att utsläppen av växthusgaser minskade med 2,8 miljoner ton.

Förnybar diesel i form av HVO ökade med 66 procent under 2016 och står nu för två tredjedelar av all biodrivmedelsanvändning i Sverige.

Användningen av HVO minskade utsläppen av växthusgaser med 2,8 miljoner ton. Det framgår av en ny rapport från Energimyndigheten.

– HVO kan både användas direkt i befintliga dieselmotorer och blandas in i vanlig fossil diesel i hög andel, vilket gör att efterfrågan på HVO ökar snabbt och utsläppen minskas effektivt, säger Fredrik Törnqvist, chef för näringspolitik på Neste AB i ett pressmeddelande.

Framställs från oljor och fetter

Vanlig fossil diesel innehöll under förra året 21 procent förnybart drivmedel, i form av HVO (17 procent) och konventionell biodiesel FAME (4 procent).

Det innebar att utsläppen från diesel minskade med cirka 15 procent. Nyligen lade regeringen fram förslag som innebär att inblandning av förnybara drivmedel ska minska utsläppen från diesel med 21 procent år 2020.

HVO, hydrerad vegetabilisk olja, är ett drivmedel som har samma kemiska egenskaper som fossil diesel men framställs från vegetabiliska och animaliska oljor och fetter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.