Det finns 340 oberoende biografer i landet och hittills är det cirka 120 stycken som har anslutit sig till sajten. Foto: TT

Ny biosajt för oberoende biografer

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de fristående biograferna i länet har blivit en del av en hemsida som ska locka fler besökare till filmens värld. Tjänsten ska göra det lättare att hitta både nya biografer och oväntade filmer på vita duken.

Sajten bio.se som lanserades på onsdagen drivs av den ideella föreningen Biografcentralen, som bland annat arbetar med utbildning och distribution av internationella klassiker och barnfilm.

Det finns 340 oberoende biografer i landet och hittills är det cirka 120 stycken som har anslutit sig till sajten. I Örebro län är det fyra. Kjell Andersson som är föreståndare på den fristående biografen Roxy är positiv till hemsidan.

– Vi träffar människor som kommer hit som nyinflyttade och säger att de inte visste om att vi fanns. Nu kanske de tittar på sajten och ser att vi finns.

Bredare filmutbud

Tanken är att ge en ökad mångfald i Sverige som filmland, något som genom hemsidan görs gemensamt mellan landets oberoende biografer.

– Vi vill se ett bredare filmutbud, vi vill få publiken att våga gå och se filmer som inte har de största marknadsföringsbudgetarna och lyfta fram kärleken till biograferna, säger Jens Lanestrand, som är verksamhetsledare på Biografcentralen.

Kjell Andersson tror att det här kommer bli en hjälp för biografer som inte har råd att ha en liknande tjänst på egen hand.

– Man kanske kommer hitta den alternativa biografen framförallt och kanske blir man nyfiken och går och tittar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.