Björkborn ska återställas

Uppdaterad
Publicerad

Nobelmuseet i Karlskoga ska restaureras. Hela Björkborns herrgård, där Alfred Nobel bodde sina sista år, ska återställas så det ser ut som på 1890-talet då uppfinnaren och företagaren Nobel bodde där.

– Vi vill att man ska få känslan av hur det var när Nobel bodde här. Att vi lyfter fram Björkborns herrgård beror ju på att det hade inte blivit något Nobelpris om inte Alfred Nobel hade bott här tre korta somrar på 1890-talet. I och med att han var bostad här så bestämdes till slut att han var Karlskogabo och då gällde svensk lag när man skulle ta hand om hans testamente. Om man hade klassat honom som fransman så hade den franska lagen underkänt testamentet, för det var otydligt skrivet. Men den svenska lagen godkände det, då kunde man gå vidare och bilda Nobelstiftelsen, säger Hans Johansson, museiintendent på Nobelmuseet i Karlskoga.

Det är AkzoNobel som går in med pengar för inköp av tapeter och färg. Det handlar om totalt 2361 kvm väggyta som ska målas och 400 kvm vägg som ska tapetseras i de fyra hus som nu ska få en ansiktslyftning. Till det ska snickerier och tak också få ny färg. Förutom herrgården ska laboratoriet, caféet och fiffiga huset fixas till. Kostnaden för färg och tapeter landar sannolikt på ungefär en miljon kronor. Nobelmuseet ska stå för själva arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.