Björklund kritisk mot muslimsk friskola

Uppdaterad
Publicerad

Skolminister Jan Björklund (fp) utpekade på måndagen den muslimska friskolan Al Salam skolan i Örebro för att ta emot pengar av en muslimsk extremistisk organisation.

Uttalandet skedde i en debatt i SVT Aktuellt om kontrollen av friskolor i Sverige. Jan Björklund vill med en ny skollag öka skärpa kraven på vilka som får finansierar friskolor.

Al Salam skolans rektor förstår inte ministerns uttalande. Idag drivs den dagliga verksamheten med den skolpeng som varje elev får från kommunen. Däremot får skolan ekonomiskt stöd från en stiftelse som äger skolan inför stora investeringar.

Alsalamskolan i Örebro

Stiftelsen, Al Rishala Skandinaviska Stiftelse har en ordförande som bor i Saudiarabien men det finns ingen koppling mellan friskolan och extrem islam, säger rektorn Matz Liljesson till Tvärsnytt.

Björklund vet inte om uttalandet stämmer

På Utbildningsdepartementet menar statssekreterare Bertil Östberg att Jan Björklund bara var ute efter ett konkret exempel på en skola som får pengar från externa intressenter. Och på frågan om det rör sig om muslimska extremister svarar Bertil Östberg att han inte vet och att Jan Björklund troligtvis inte vet det heller.

Skolverkets kritik

Al Salam skolan i Örebro har tidigare kritiserats av Skolverket för att man inte undervisat eleverna i musik och inte haft tillräckligt med sex-och samlevnadsundervisning. Idag säger Matz Liljesson till Tvärsnytt att de bristerna är åtgärdade och vid en senare inspektion av Skolverket fanns inget att klaga på i undervisningen.

Skolverket har heller inte kommenterat att investeringar på skolan finansieras via Al Rishala Skandinaviska stiftelse. Skulle skolan i framtiden vara tvungen att avstå från att ta emot pengar från stiftelsen så ska det enligt Matz Liljesson, rektor på skolan, inte påverka den pågående verksamheten alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alsalamskolan i Örebro

Mer i ämnet