Foto: TT

Black Knights-spelare avstängd för doping

Uppdaterad
Publicerad

En av elitspelarna i Örebro Black Nights stängs av från all träning och tävling i två år på grund av doping. Provresultatet kom tillbaka positivt efter en kontroll under en match i superserien våren 2016.

Dopingsnämnden på Riksidrottsförbundet har nu beslutat att stänga av Pontus Messing, offensiv linjespelare i det amerikanska fotbollslaget Örebro Black Knights på grund av doping.

Förbjuden substans

Spelaren genomförde en dopingkontroll i maj 2016 under en match i superserien på Tingvalla IP i Karlstad. Analysen av urinprovet visade att det innehöll Oxilofrin som är en förbjuden substans enligt WADA:s (World Anti-Doping Agency) dopinglista 2016 och 2017.

Ämnet Oxilofrin är inte förbjudet att sälja men är förbjudet att använda i tävlingssammanhang då det är ett stimulanshöjande medel.

Stängs av i två år

Dopingsnämnden meddelar att spelaren stängs av i två år, sedan den 17 juni förra året och fortsatt fram till den 16 juni 2018.

SVT har sökt David Jonsson, sportchef för Örebro Black Knights, för en kommentar utan svar. Klubben kommenterar istället händelsen genom David Jonsson på sin hemsida:

”I klubben har vi så långt det är möjligt tagit vårt ansvar. Men i slutändan är det upp till individen att ta sitt eget ansvar och förstå allvaret i detta. Vi kan bara beklaga att detta, trots våra ansträngningar händer. Vi tar starkt avstånd från all användning av alla typer av dopingklassade substanser, högriskpreparat och övriga brott mot dopingreglementet. Föreningen jobbar hårt för att öka kunskapen om och förståelsen för att detta inte är tillåtet och kommer fortsatt ha denna fråga högt på agendan.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer