Blinde Daniel Belge från Huskvarna gjorde sin första Vätternrunda i helgen. Hans livskamrat, Lisa Andersson, satt i frontlinjen på tandemcykeln i det 315 kilometer långa loppet. SVT träffade dem i depån i Askersund, inför sista sträckan mot målet i Motala. Foto: Johannes Weckström /SVT

Blinde Daniel cyklade Vätternrundan för första gången

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har det trampats runt Vättern igen. Denna gång med en delvis ny bansträckning i det klassiska loppet som sker på två hjul. De flesta kämpade med och mot sig själva. Daniel och Lisa hade förmånen att vara två på samma cykel.

– Det har gått i svackor och då har vi funnits till och stöttat varandra, säger synskadade Daniel Belge.

Idén kom från Daniel, som först tänkt sig en halv Vätternrunda. Hans lagkamrat, livskamrat och lokomotiv på tandemcykeln, Lisa, tyckte dock att de skulle köra hela, långa loppet.

– Lisa har gjort en heroisk insats, som både har styrt oss, guidat oss och tagit ett oerhört ansvar på sina axlar, säger Daniel Belge.

”Fin väg att åka på”

Nästan hela loppet var avverkat när vi träffade dem i depån i Sjöparken i Askersund. Där fanns även Annika Alenfelt från Ydre, som laddade med frukt inför sista sträckan mot målet i Motala. På denna hennes femte Vätternrunda väntade nu bland annat nästan fyra kilometer uppförsbacke mot Zinkgruvan.

– Jag tror det blir väldigt jobbigt. Men samtidigt spännande. Det skall vara en väldigt fin väg att åka på. Man slipper trafiken som varit tidigare på riksväg 50.

Mindre biltrafik och säkrare lopp

Just säkerheten var ett argument när banan vid norra delen av Vättern ritades om. För första gången cyklade också deltagarna i år genom själva Askersund.

Hör fler röster från helgens Vätternrunda i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.