Foto: SVT

Boende polisanmäls: Tog flyktingars bankkort

Uppdaterad
Publicerad
När flyktingungdomarna som bor på Vekhyttegården inte betalade hyran samlade boendet in deras bankkort.
Men det var olagligt enligt kommunen – som nu har polisanmält gården.

I och med den så kallade gymnasielagen har ensamkommande flyktingungdomar som tidigare fått avslag på uppehållstillstånd rätt att bo kvar i landet så länge de studerar på gymnasiet.

På Vekhyttegården utanför Fjugesta bor sju-åtta ungdomar i 18-årsåldern. Lekebers kommun betalar varje månad ut 2200 kronor i bidrag till ungdomarnas bankkort. Pengarna ska gå till hyra men det har inte riktigt fungerat som det är tänkt. Något som NA var först med att berätta.

– Det är så klart en stor frestelse för någon som inte har mycket pengar att använda dem till annat. Jag kan förstå det, och därför beslutade vi i dialog med ungdomarna att samla in deras bankkort, säger Maria Sjöberg som driver Vekhyttegården tillsammans med sin man Josef.

– Det är en överenskommelse mellan ungdomarnas före detta gode män, kyrkan, skolan och oss. Men så fort vi fick höra från kommunen lämnade vi tillbaka korten, säger Josef, som tycker det är olyckligt att Lekebergs kommun inte pratade med honom eller Maria innan de gjorde en polisanmälan.

Vill hjälpa

Ungdomarna är skyldiga Vekhyttegården drygt 20 000 kronor.

– Det är pengar vi aldrig kommer att se. Vi vill kunna hjälpa ungdomarna, och ger oss på fel person om vi slänger ut dem härifrån. Samtidigt kan vi inte gå back på verksamheten, säger Maria Sjöberg uppgivet.

Egna avtal

Ungdomarna har bott på Vekhyttegården i ungefär ett år. Tidigare har Lekebergskyrkan skött administrationen kring hyran, men sedan årsskiftet har paret Sjöberg skrivit egna avtal med ungdomarna.

– Vi önskar att kommunen ska betala hyran direkt till oss, men de har absolut inget intresse att hjälpa till. Förhoppningsvis finns det någon annan som kan öppna sitt hem om vi inte kan fortsätta, säger Maria Sjöberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer