Foto: SVT

Bokhandeln i Karlskoga läggs ner – efter 80 år

Uppdaterad
Publicerad

Akademibokhandeln i Karlskoga tvingas stänga på grund av minskad lönsamhet.

– Det är färre kunder som kommer till fysiska butiker, säger butikschefen Lina Brunzell.

Bokhandeln i Karlskoga hette Spongs bokhandel när den grundades för 80 år sedan. Namnet lever fortfarande kvar hos många på orten.

Butiken blev senare uppköpt av Bokia men för några år sedan slogs Bokia och Akademibokhandeln ihop. Bokhandeln i Karlskoga blev då en av alla butiker i kedjan.

– Vi var duktiga på kontorsmaterial och scrapbooking. Jag höll ofta kurser i scrapbooking och kunder kom in varje vecka för nyheter. Men sedan vi blev Akademibokhandeln får vi inte ha det sortimentet och vi säljer inte så mycket böcker, säger butikschefen Lina Brunzell.

”Ledsen när jag fick höra det”

Flera kunder som kommer in på bokhandeln när SVT Örebro är på plats är ledsna och arga över beskedet. En av dem som reagerar är Ing-Marie Karlsson.

– Jag blev så ledsen när jag fick höra det här. Jag är född och uppvuxen i Karlskoga och har haft för vana att gå in här. Jag har blivit bekant med personalen och jag är jätteledsen, säger hon.

Försökt dragit ner på kostnader

Det är ett sammansvetsat gäng som jobbar i bokhandeln. Ann Axberg har arbetat i 40 år i butiken, Jan Karlsson i 33 år och Lina Brunzell i 26 år.

De har försökt dra ner på kostnaderna. Bland annat har butikens yta minskat och för ett år sedan tvingades de anställda gå ner i tid.

– Det är bara jag som chef som har heltid. Men de åtgärderna vi gjort har inte räckt, konstaterar en uppgiven Lina Brunzell.

Inga konkreta planer

Ledingen för Akademibokhandeln lämnade beskedet om nedläggning till personalen i förra veckan.

– Tyvärr har butiken i Karlskoga haft en negativ utveckling under de senaste åren och vår bedömning är att det inte är ekonomiskt hållbart att driva butiken vidare, säger Johan Junehed som är tf försäljningschef på Akademibokhandeln.

Finns det planer på att lägga ner fler butiker i landet?

– För tillfället finns inga konkreta planer varken på nya öppningar eller stängningar, säger Johan Junehed.

I klippet ovan får du höra personalens tankar och kunden Ing-Marie Karlssons reaktion på nedläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.