Herrar med stadigt grepp har koll på kulorna. Foto: Thomas Wedin /SVT

Flipper-SM avgörs i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

I helgen spelas SM i flipper på Scandic hotell i Örebro. Drygt 300 spelare från hela Sverige samlas för att göra upp om SM-bucklan.

Det är klubben Örebro Pinball som är årets arrangör och Daniel Janson från klubben berättar att man har planerat för detta SM i ca ett år och har ett 70-tal spel till sitt förfogande varav 50 kommer från klubbens egna och ifrån länet.

Både gammalt och nytt

Resten har hyrts in från olika ställen runt om i Sverige. Det finns spel både från 70-talet och nya moderna spel från 90-talet och framåt som är med i tävlingen.

Spelmaskiner ända från 70-talet till idag finns samlade under SM. En logistisk utmaning för arrangören. Foto: Thomas Wedin /SVT

– Den största utmaningen är logistiken, att hämta och transportera spel från hela Sverige till Örebro för SM. Sen gäller det även att ekonomin går ihop. Målsättningen är att få evenemanget att gå plus minus noll, säger Daniel Janson.

Daniel Janson, arrangör från Örebro pinball Foto: Thomas Wedin /SVT

Ideellt engagemang

Det behövs mycket folk för att SM ska fungera: Scorekeeper (räknar poäng), domare, sekretariat, servicemekaniker mm, som tillsammans utgör ett 50-tal ideellt arbetande personer, som också kommer från hela Sverige.

Just mekaniker har en nyckelfunktion när gamla reläer, elektromagneter och annat tenderar att trilskas.

– Än så länge har det varit ganska lite att göra, men det gäller att snabbt bedöma och laga eller byta ut spelet om olyckan är framme. En gång pajade ett spel och killen skrek , sköt ifrån sig spelet, så att andra spelare intill stördes. Lyckligtvis händer det väldigt sällan, berättar Ingvar Karlsson servicemekaniker från Linköping.

Ingvar Karlsson, servicemekaniker från Linköping Foto: Thomas Wedin /SVT

Ökat intresse

Mästare i flera olika klasser kommer att vaskas fram bland alla spelmaskiner i konferensrummet. Där ljudmiljön bäst kan beskrivas med tyst koncentration och ändlöst elektromekaniskt skrammel.

– Vi försöker att få in nya tävlande för varje år för vi ser ett ökat intresse för att spela Flipperspel , och det är kul, säger Daniel Janson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.