Polisinsats i Örebro. Foto: SVT

Bombgruppen deltog i stor polisinsats i byggnad i östra Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Bombgruppen var under fredagen på plats vid ett hus i de östra delarna av Örebro. Polisens presstalesperson Stefan Wickberg uppgav att det rörde sig om en stor insats. Tre personer misstänks för brott.

– Det här drar väldigt mycket folk hos oss, säger Stefan Wickberg.

Enligt NA har dagens insats koppling till ett fynd av sprängmedel som gjordes under torsdagen. Polisen ska enligt tidningen ha hittat sprängmedel och ammunition i ett förrådsutrymme vid huset.

Karin Lindell som är åklagare i fallet bekräftar för SVT Nyheter Örebro att polisens nationella bombskydd var på plats vid huset.

– Det är husrannsakan som inte är slutförd ännu, sade hon vid 15-tiden på fredagen.

Efter polisens tillslag på torsdagen greps en man i 50-årsåldern. Han häktades av Örebro tingsrätt under fredagen, på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott, vilket är den högre misstankegraden.

På lördagsförmiddagen var polisens avspärrningar borttagna och det råder inte längre någon utifrån synbar polisiär aktivitet på gården.

Tre brottsmisstänkta

Senare under kvällen anhölls ytterligare två personer, vilket NA var först med att rapportera. Polisen vill inte kommentera om de anhållna är män eller kvinnor.

– De är lite äldre än den person som häktades, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Berglagen.

Samtliga är misstänkta för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Under lördagsmorgonen begärdes de två senare anhållna personerna häktade av jourhavande åklagare.

Knapphändig information

Lars Hedelin säger att han i nuläget inte kan ge så mycket information om ärendet.

– Jag kan säga vad det inte är. Det är inte terrorrelaterat och det finns ingen anledning att tro att det har planerats någon verksamhet med de här prylarna, säger han.

Vad är det ni har hittat?

– Det är en del vapen, ammunition och sprängmedel.

Åklagaren fåordig

Åklagare Karin Lindell vill inte lämna några kommentarer om varför brottet betraktas som grovt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.