Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriget i Ukraina har uppmärksammat lantbrukarna på vad som kan hända om gps-systemet hackas. Foto: SVT

Böndernas oro – cyberattacker kan slå ut jordbruket

Publicerad

Det är inte bara flyg och sjöfart som drabbas av störningar i gps-systemet. Vid en cyberattack kan lantbrukares traktorer drabbas så att traktorerna inte går att köra.

Idag samlades Sveriges spannmålsodlare i Örebro för sin riksstämma. Ett aktuellt ämne är cyberattacker som påverkar jordbruksmaskiner.

– Vi har ju varit rätt långt framme med att applicera gps i vår verksamhet så vi känner ju av det här när det blir störningar, säger ordföranden i Sveriges spannmålsodlarförening, Johan Karlzén.

I år är det mycket stark solaktivitet, som kan påverka både radiokommunikation och gps-systemet. I och med kriget i Ukraina har ytterligare en faktor tillkommit, cyberattacker mot navigationssystem, som gps.

Dagens traktorer är datoriserade

Idag är jordbrukets traktorer uppkopplade mot satelliter. Systemet används för att traktorerna ska gå så exakt som möjligt ute på åkrarna. Sådden kan bli effektivare eftersom traktorn programmeras för att köra en smartare väg. När bonden sedan kommer tillbaka för att gödsla ser systemet till att gödseln kommer på exakt rätt ställe.

Bland spannmålsodlarna på konferensen i Örebro finns en behärskad oro för att cyberattacker kan vara ett hot mot jordbruket.

– Kanske inte just nu, men på sikt kommer det att vara det för det kommer att bli mer och mer uppkopplat, säger Johan Karlzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.