Carl Molander Foto: Sophie Olsson Rahlén

Han bytte skolbänken mot ”kapsexan” – tar ändå studenten

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna kommer drygt 100 000 studenter ut till en arbetsmarknad som inom flera områden skriker efter dem. Mest eftertraktade är ungdomar med en yrkesutbildning. Car Molander i Hällefors fick jobb inom industrin redan före avslutningsdagen.

Klockan är 12 och det är snart dags för lunch. Men istället för köttbullar och makaroner i Pihlskolans matsal, väntar lunch med arbetskamraterna på stålindustrin Ovako i Hällefors för blivande studenten Carl Molander.

Genom en överenskommelse mellan skolan och arbetsgivaren kunde han hoppa på jobbtåget redan före avslutningsdagen men fortfarande göra klart skolan.

– Lärarna skickar uppgifterna via datorn. Men till exempel när det var nationella prov så var jag i skolan, säger Carl.

Mer seriöst på jobbet

Carl Molander Foto: Sophie Olsson Rahlén

Han tar studenten från industritekniska programmet. En utbildning klippt och skuren för jobb på Ovako där han nu roterar mellan olika arbetsuppgifter. När vi hälsar på står han vid den så kallade kapsexan och kapar av ändarna på stålstänger.

– Efter jobbet har jag inga läxor och det är skönt men sen är det mer seriöst när jag väl är på jobbet jämfört med skolan, säger han.

Kommer du att ta studenten med klassen?

– Jag har kollat med lärarna så jag ska få ledigt inför balen så det blir väl med klassen, säger Carl Molander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.