Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Borrningar på Vätterns botten – viktigt nästa steg i kommunalt dricksvattenprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren genomför det kommunala bolaget Vätternvatten geotekniska undersökningar av Vätterns botten. Syftet med testborrningarna är att kartlägga sjöbottnens egenskaper, för att på så sätt kunna planera för vilken metod som passar bäst för bygget av det planerade råvattenintaget.

Projektet Vätternvatten, som går ut på att inom några år kunna leverera dricksvatten direkt från Vättern till boende i kommunerna Hallsberg, Kumla, Lekeberg och Örebro, har pågått sedan 2008.

Planen är att bygga en fyra mil lång underjordisk tunnel mellan intaget i Vättern och ett nybyggt reningsverk i Hallsberg.

Projektet Vätternvatten

I höstas genomfördes provborrningar på land – och nu tar man nästa steg i form av provborrningar på Vätterns botten. Förhoppningen är att testborrningarna ska ge information om hur man ska kunna anlägga sjöledningar på sjöbotten för att säkra vattenintaget till den planerade tunneln. 

– Sedan tidigare känner vi ju till hur bottenytan ser ut. Det som är nytt nu är att vi får information om hur sedimenten ser ut, säger Lisa Ahlström som är projektchef på Vätternvatten.

Mycket arbete kvar

Även om borrningarna på sjöbotten innebär en viktig milstolpe för projektet, så är det forfarande långt kvar innan projektet kan gå i mål, berättar Lisa Ahlström.

– Vi är i ett tidigt skede och det är svårt. Vi utreder ju nu hur vi ska bygga och vilka metoder vi ska använda.

Starta klippet för att höra ungefär när länsbor kan dricka vatten från Vättern och se när SVT:s reporter få följa med ut på borriggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Projektet Vätternvatten

Mer i ämnet