Bostadsbolaget kräver 6 miljoner i ersättning av Örebro kommun. Foto: Thomas Wedin / SVT

Bostadsbolag tvingades till miljonsanering – stämmer Örebro kommun

Publicerad

Örebro kommun har sålt mark med ”omfattande och okända föroreningar”. Det menar bostadsbolaget Österplan som nu stämmer kommunen sedan man varit tvungen att sanera området för nästan sex miljoner kronor.

Marken det handlar om ligger på öster i Örebro och har beteckningen Gasklockan 1. Enligt stämningsansökan köpte det Göteborgsbaserade bostadsbolaget Österplan marken för 14, 8 miljoner kronor.

Oljeföroreningar i marken

Men när man skulle börja gräva i marken och förbereda för att bygga bostäder visade det sig att marken innehöll farliga gifter.

– Det har kostat min huvudman 5,8 miljoner kronor att få bort oljeföroreningarna som funnits i marken, säger advokat Linnéa Ljung som företräder Österplan. Därför yrkar vi nu på att kommunen betalar för det arbetet.

Fler stämningar

Enligt stämningsansökan fanns ingen anledning för bostadsbolaget, som tidigare gjort affärer med Örebro kommun, att tro att omfattande sanering skulle krävas innan man kunde börja bygga.

Men någon överenskommelse med kommunen har inte gått att göra, därför väljer nu Österplan att stämma kommunen.

Och den här stämningen är inte den enda. Fastighetsägaren på den intilliggande marken har stämt Örebro kommun i Mark- och miljödomstolen på en betydligt högre summa, 21 miljoner kronor. 

SVT Örebro har sökt Örebro kommuns jurister för en kommentar men samtliga är på semester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer