Foto: Skärmdump

Bostadsbolagets adventstips: Bygg en brandfarlig ljusstake

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen publicerade Örebros allmännyttiga bostadsbolag Öbo en bild med tips om hur man kan tillverka en egen adventsljusstake. Men brandkåren och skogsstyrelsen ser rött. ”Ytterst olämpligt helt enkelt” säger brandkårens chef.

Med fyra veckor kvar till julafton har julruschen infunnit sig runt om i länet. En av de aktörer som vill bidra till julmyset är det kommunalägda bostadsbolaget Öbo i Örebro.

På Instagram publicerade bolaget en bild med ett tips på hur man kan tillverka en egen, miljövänlig och enkel adventsljusstake. Men säkerhetsaspekten verkar ha fallit i skymundan.

– Det här ser inte alls lyckat ut, det är verkligen att äventyra säkerheten med en sådan här ljusstake, säger Nerikes brandkårs chef P-O Staberyd när han ser bilden.

Ljusstaken är brandfarlig

Bilden visar en rund, grov björkgren med fyra stycken höga stearinljus i. P-O Staberyd ser flera problem med konstruktionen.

– Vi vill att ljusstakar ska vara tillverkade i material som inte är brännbara. Ljusen ska kunna brinna ner hela vägen utan att det innebär någon brandfara, säger han.

”Ytterst olämplig”

Han är dessutom kritisk till att ljusstaken är rund, eftersom att det innebär att den lätt kan välta omkull.

– Den är ytterst olämplig helt enkelt och inget vi vill se i Öbo:s lägenheter.

Förvånad över Öbo:s agerande

Vad tänker du om att Öbo missar säkerhetsaspekten i den här frågan?

– Jag är faktiskt förvånad. Vi upplever dem som mycket säkerhetsmedvetna i vanliga fall. Det här måste vara en olycklig fadäs helt enkelt, säger han.

Får inte såga i träd

I texten uppmanar Öbo sina hyresgäster att gå ut i skogen och leta upp en tjockare gren.

Såga till den längd du vill ha och gör hål för ljusen, så vips har du en egen adventsljusstake”, skriver de.

– Det får man inte göra. Man får plocka döda kvistar från marken. Men ska man såga i grenar så måste man ha markägarens tillåtelse, säger Kristoffer Almqvist som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Skada på annans egendom

Har man inte tillstånd innebär det att man orsakar skada på annans egendom, berättar han.

– Det kan dessutom bli skador på hela trädet om man sågar fel, säger han.

Här kan du läsa Öbo:s svar på dekorationsfadäsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.