Dennis Wohlin fick till sist hjälp av en släkting som kunde gå i borgen för ett lån till bostad. Foto: Johan Pisoni/SVT

Bostadsbristen får studenter att vilja hoppa av

Uppdaterad
Publicerad

”Hjälp, jag behöver en bostad! Kan någon hjälpa mig?”

Varje höst översvämmas sociala medier av desperata rop på hjälp från studenter som inte har någonstans att bo. Dennis Wohlin var en av dem.

Bostadsbristen är ett påtagligt problem för många av landets studenter. I Sveriges förenade studentkårers bostadsrapport för 2017 kritiseras hela 24 av 33 lärosäten eftersom att de inte kan erbjuda studenterna en bostad när de påbörjar sina studier.

En undersökning som SVT Nyheter gjort visar nu att en av tio studenter i Örebro övervägt att hoppa av eftersom de inte ser någon annan utväg.

”I princip omöjligt”

Sociala medier överflödas varje höst av studenter som skriver ”Hjälp, jag behöver en bostad. Kan någon hjälpa mig?”, säger Dennis Wohlin som studerar analysvetenskapligt program i kemi på Örebro universitet.

– Jag själv var väldigt nära att tvingas avbryta mina studier eftersom att det är i princip omöjligt att hitta ett studentboende, säger han.

”Finns det inga lägenheter så finns det inte”

När han påbörjade sina studier under hösten 2015 fick han först en bostad via Örebrobostäders (Öbo) studentbostadsgaranti. I Örebro gäller garantin i sex månader, sedan måste man flytta ut – oavsett om man hittat ett nytt boende eller inte.

– Jag sökte över 130 lägenheter hos Öbo och tillbringade flera timmar i veckan med att leta bostad. Men finns det inga lägenheter, så finns det inte, säger han och fortsätter:

– Hela situationen var väldigt jobbig och påverkade dessutom mina studier negativt eftersom att jag var tvungen att lägga en massa studietid på att leta bostad, säger han.

Utan borgensman – ingen lägenhet

Dennis bostadsproblematik löstes till slut. Han hittade en vanlig hyresrätt i andra änden av staden, och fick lov att hyra den tack vara att en familjemedlem gick in som borgensman.

– Om jag inte hade haft någon som kunde gå in som borgensman så hade jag blivit hemlös och tvingats avbryta mina studier, konstaterar han.

Läs mer: Bostadsbolaget: ”Studenterna är för kräsna”

Bostadsbristen – ort för ort

Orter som erbjuder ett tryggt boende inom en månad:

Gävle (↗)*

Karlshamn

Piteå

Skellefteå

Sundsvall

Trollhättan

Västerås (↗)*

Örnsköldsvik

Östersund (↗)*

Orter som erbjuder ett boende någon gång under höstterminen:

Borlänge

Borås

Eskilstuna

Helsingborg

Jönköping

Kalmar

Karlstad

Kristianstad

Linköping

Norrköping

Visby

Orter som inte kan erbjuda ett boende under höstterminen:

Falun (↘)*

Göteborg

Halmstad (↘)*

Karlskrona

Luleå

Lund

Malmö

Skövde

Stockholm

Umeå

Uppsala

Växjö

Örebro

*Pilen indikerar en förändrad placering i listan jämfört med 2016

Källa: SFS Bostadsrapport 2017

Så gjorde vi enkätundersökningen

SVT Nyheter Örebro bad  studenter på Örebro universitet att svara på en digital enkätundersökning.

Enkäten delades i facebook-gruppen ”Dom kallar oss studenter”, som är Örebro universitets officiella facebook-grupp och administreras av universitetets kommunikationsavdelning.

404 av 15.000 studenter svarade på enkäten.

Enkäten är inte nödvändigtvis representativ för alla studenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.