Foto: Niklas Luks

Bostadsorganisationerna vill minska antalet bilbränder

Uppdaterad
Publicerad

Bilbränder har blivit ett återkommande problem i Sverige. Nu vill bostadsorganisationerna införa nya regler för att minska antalet bilbränder.

Under fjolåret polisanmäldes 3 800 bränder i motorfordon i Sverige. Enligt polisen en effekt av social oro och ett ökat fall av försäkringsbedrägerier.

Stockholm kommun hamnade i topp på nästan 500 bränder och Örebro kommun hamnade åtta på listan med 94 bränder 2016, enligt Hem & Hyra som har sammanställt en rapport med statistik från brottförebyggande rådet Brå.

Nu vill Bostadsorganisationerna Hyresgästföreningen, HSB, Fastighetsägarna och Sabo vill nu införa nya regler, där det ska bli lättare att transportera bort övergivna och felparkerade bilar från privatägda marker. Organisationerna har framfört en skrivelse till justitieminister Morgan Johansson (S) gällande de nya reglerna som verka som en brottsförebyggande effekt.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet Brå.

Stockholm kommun487
Malmö kommun354
Södertälje kommun259
Göteborg kommun254
Botkyrka kommun140
Uppsala kommun122
Västerås kommun111
Örebro kommun94
Helsingborg kommun90
Eskilstuna kommun85

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.