Foto: Lars-Göran Jansson/USÖ

USÖ först med unik botoxstudie

Publicerad

Universitetssjukhuset USÖ i Örebro är först med en unik botoxstudie. Det handlar om en kontrollerad behandlingsstudie med 40 patienter. Avsikten är att få botoxmetoden, som botar tennisarmbågare, vetenskapligt erkänd över hela världen.

Metoden att använda nervgiftet botox har utvecklats av Kurt Pettersson, verksamhetschef och handkirurg vid USÖ i Örebro.

– Tennisarmbåge är en svårbehandlad och besvärlig sjukdom och den här metoden hjälper ju verkligen en utsatt grupp, säger han.

Det beror oftast på en överbelastning i muskeln som ger ett kroniskt smärttillstånd. Det är ett vanligt smärttillstånd som drabbar människor i arbetslivet, ofta på grund av kontorsarbete och statisk belastning. Mellan en och tre procent av befolkningen drabbas, mellan fyra till sju fall, per 1.000 invånare om året. 

”Först i världen”

När man behandlar muskeln med botox blockeras signaler till muskeln som då får en total vila, betonar Kurt Pettersson.

– Vi i Örebro var först i världen att introducera denna behandling och vi var också först med att publicera en avhandling i ämnet i samarbetet med Örebro Universitet 2010, säger Pettersson.

Avhandlingen visar att man med hjälp av av botox kan ändra muskelns ämnesomsättning och att blodflödet förbättras.

Den som har tennisarmbåge lider av en kronisk syrebrist i muskeln. Botox och vila normaliserar ämnesomsättningen.

AFA försäkring, som ägs av arbetsmarknadens parter har bidragit med 508.888 kronor eftersom det handlar om ett ytterst svårbehandlat tillstånd med stora konsekvenser för såväl individ som samhällsekonomin.

40 patienter i studie

40 patienter ingår nu i en forskningsstudie, en så kallad ”dubbleblind”-studie vilket innebär att varken läkare eller patient vet om det är botox eller saltlösning som injiceras.

Avsikten med studien är att få metoden vetenskapligt erkänd över hela världen.
– Det är klart att det är stimulerande att en tanke kommer och man utvecklar den och att man känner, att det här bär nog – det är klart att det är häftigt, säger Kurt Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer