Bråda dagar för att bli av med gamla mynt

Uppdaterad
Publicerad

På lördag blir de gamla mynten obrukbara och går inte längre att betala med. Nu vill många bli av med sina sista slantar.

– Det är klart att det varit lite mer administration än normalt. Men det har gått bra så här långt, säger Erik Eskils, butikchef.

Sedel och myntutbytet startade 2015 och går nu in i den sista fasen. Det innebär att på lördag så blir de äldre 100- och 500-kronorsedlarna och de äldre 1-,2- och 5-kronorsmynten ogiltiga. Några som märkt av att det är många som vill bli av med de gamla mynten är matvarubutikshandlarna.

– 25 stycken enskilda mynt har vi sagt att man får lämna in åt gången och man får gärna lämna in fler. Tills imorgon får man betala med de här valörerna som är på väg ut. Om man sorterar dem i rör får man lämna in fler, säger Erik Eskils, butikschef vid ICA.

Erik Eskils är butikschef vid ICA. Foto: SVT

TV: Se hela inslaget här

Extra förberedelser

Efter att mynten och sedlarna blivit ogiltiga kommer det under en tid att gå att sätta in pengarna på bankkonto under en period. För handlarna innebär den första dagen utan de gamla mynten en extra ansträngning.

– På morgonen måste vi konvertera våra kassor till de här nya mynten, så då behöver vi lite extra resurser till det, men det ska nog gå bra. Vi har buffrat upp med nya mynt så att vi ska klara av det här, säger Erik Eskils.

LÄS MER: SVT testar: Så dyrt är det att växla in gamla mynt

”Tomt överallt”

En som passade på att handla för sina sista mynt nu i veckan var Görel Skoglund.

– Nu tror jag att det är tomt överallt. Jag har gått igenom alla fickor. De sista hittade jag i bilen som parkeringspengar. Det finns många ställen att leta efter mynt på. Men nu är det klart, säger hon.

Görel Skoglund passade på att handla med mynt när hon handlade. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.