Foto: TT

Bråk och slagsmål på SD:s medlemsmöte

Publicerad

Vid ett partimöte som Sverigedemokraterna höll i lördags eftermiddag på Sikfors herrgård utanför Hällefors uppstod ett bråk som slutade med handgemäng. Polis fick kallas till platsen.

– Jag har bara hört om det i andra hand, jag var inte på plats själv. Men det uppstod lite bråk på en medlemsträff, vad jag förstår. Det är polisanmält, så vi väntar väl och ser vad det leder till, säger Per Söderlund (SD), distriktsordförande.

Rörigt på platsen

Polis kallades till Sikfors Herrgård, nordost om Hällefors, klockan 16.26 på lördagseftermiddagen och när patrullen anlände var det en rörig situation vid ett medlemsmöte för Sverigedemokraterna.

– Det står i händelserapporten att det var stora svårigheter att reda ut situationen på platsen, säger Stefan Wickberg, presskommunikatör vid polisen region Bergslagen.

Gick till handgripligheter

Bråket skall enligt polisen uppgifter ha uppstått i samband med användandet av en dator och vem som skulle ha tillåtelse att använda den. De inblandade skall fysiskt ha angripit varandra. Patrullen tog upp en anmälan och en motanmälan på platsen.

– Att det går till handgemäng är naturligtvis inte acceptabelt på något vis. Så håller man inte på. Nu hade vi ju vår säkerhetsansvarige från distriktet på plats, så han var med och tog tag i det där. Det var stökigt, så de ringde till polisen, säger Per Söderlund,

Oklart vilka konsekvenser

Redan på lördagskvällen hade Söderlund kontakt med partiets riksombudsman centralt och under söndagen avhandlades saken i distriktsstyrelsen. Vad det kommer att få för konsekvenser är ännu oklart.

– Vi har ju rutiner för när det uppstår en konflikt.

Vad handlar de rutinerna om?

– Ja, att man uppmärksammar riksorganisationen om vad som händer och sen agerar ju dom på uppmaning av distriktet. De tar inte tag i det här själva om inte vi påpekar det för dem, säger Söderlund.

Vad kan du som distriktsordförande säga sammanfattningsvis?

– Det här är oacceptabelt. Så här får det inte gå till, säger Per Söderlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.