Foto: SVT/TT

Solcellsbatteri brann på skola i Örebro – räddningstjänsten fortfarande på plats

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan 05.30 på fredagsmorgonen larmades räddningstjänsten till Änglandaskolan i Örebro på grund av en brand i ett solcellsbatteri i ett teknikrum. Branden är släckt och brandkåren är kvar med samtliga enheter för att vädra ur lokalen.

Det brann med öppna lågor i batteriet och för säkerhets skull tog brandkåren det lugnt tills de visste hur giftig röken var. Det visade sig att det var ett litium- och järnbatteri så röken var giftig men inte jättegiftig, enligt Nerikes Brandkår.

Fem enheter från räddningstjänsten finns fortfarande kvar på platsen.

– De är fortfarande kvar på platsen, så jag antar att det rätt svårsläckt, säger Jonathan Jansson på SOS Alarm.

Under kontroll

Men branden ska vara under kontroll och den har inte spridit sig utanför teknikrummet.

– Temperaturen har också sänkts i rummet, så det går åt rätt håll, säger Jansson.

Vid 11-tiden är räddningstjänsten fortfarande kvar, och temperaturen i batterierna mäts med jämna mellanrum.

– Vi tar temperaturen var tionde minut för att se så att den sjunker hela tiden, och så att det inte börjar brinna igen. Men det är ju energi kvar i batterierna fortfarande, så en ska aldrig säga aldrig, säger Ulf Jacobsen, Nerikes brandkårs räddningsledare på plats.

Inga brottsmisstankar

Det finns inga misstankar om brott i nuläget så polisen kunde lämna platsen efter att räddningstjänsten ansåg att deras närvaro inte var nödvändig.

– Just nu är det enbart ett ärende för räddningstjänsten. Och vi behövde inte hjälpa till med avspärrning eller liknande så vi kunde lämna platsen, säger Christina Hallin, presskommunikatör på polisen.

Eftersom det är lovdag idag finns inga elever på skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer