Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Heine delta 30 är modelen som man använt och kostar mellan 10 000 – 15 000 kronor per instrument. Foto: SVT/Philip Naskret

Bristfälliga dermatoskop användes på patienter i flera regioner

Uppdaterad
Publicerad

I över ett år har hudmottagningen i Örebro använt bristfälliga dermatoskop – ett verktyg som används bland annat för att upptäcka pigmentförändringar i huden. Enligt anmälan till Läkemedelsverket kan missar ha gjorts och därmed äventyrat patientsäkerheten. Flera regioner har upptäckt liknande problem med samma instrument.

I januari 2021 köpte hudmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro in sju nya dermatoskop av den senaste generationen, Heine delta 30.

Tanken med dermatoskopen är att de ska upptäcka så kallade ”shiny white lines”, alltså vita strukturer i pigmentförändringarna, vilket de nya dermatoskopen inte återgav enligt anmälan som mottagningen gjorde till Läkemedelsverket.

– Hela historien hade sitt ursprung i en information som jag fick från en hudklinikchef i Stockholm, där man hade börjat titta på vita linjer och tyckte inte att det var en bra återgivning med det här dermatoskopet, säger Helena Pellrud, verksmahetschef på hud och reumatologi i USÖ.

Enligt anmälan har flera regioner nått fram till samma slutsats, och slutat köpa in produkten.

– Vi vet att Västra Götaland har sluta köpa in produkten, säger Helena Pellrud.

Men hudmottagningen på USÖ hann ändå använda instrumenten i över ett år och en patient drabbades.

Hör vad som hände med patienten i Örebro i klippet ovan.

”Vet inte om vi får pengarna tillbaka”

Dermatoskopen kostar mellan 10 000-15 000 kronor per instrument och enligt hudmottagningen är det oklart om de kommer att få någon ersättning för dem.

– Vi vet inte om vi får tillbaka pengarna, vi hoppas det då vi har en god relation med återförsäljaren, säger Helena Pellrud.

SVT Örebro har varit i kontakt med en representant för Heine, företaget som tillverkat dermatoskopen.

– Vi känner till fallet och har startat en utredning som ska ta reda på vad som har hänt. Det är ingen som har svar på frågor just nu utan det är ett samarbete mellan oss och Läkemedelsverket att utreda, säger Martin Ringvall, försäljningschef för Norden och Baltikum.

Kommer regionerna att få ersättning?

– Vi får återkomma när utredningen är klar, säger han.

Dermatoskop

• Ett dermatoskop är ett litet instrument som förstorar strukturer och färger. Dermatoskopet gör det lättare att skilja ett friskt födelsemärke från ett som kan misstänkas vara ett melanom.

• För en läkare tränad på dermatoskopi kan ett melanom kännas igen redan innan de hunnits utvecklas så långt att de ser misstänkta ut även vid undersökning med blotta ögat. Läkaren kan också med stor säkerhet se om ett födelsemärke är friskt.

Källa: Melanomföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.