Bro ska byggas vid Södra station – får redan kritik

Uppdaterad
Publicerad

Spårspringet vid Södra station i Örebro ska byggas bort. Nästa vår ska en bro över spåren finnas på plats. Men redan nu finns kritik mot bristande tillgänglighet till bron.

En stålbro ska vid årsskiftet börja byggas på mitten av perrongen vid Södra station. Den gamla övergången, som kritiserats för att inte vara tillräckligt säker, ska stängas av. 

– I och med att man stänger av den gamla överfarten och bygger en bro så innebär det att de enda man stänger av för i praktiken, det är de rullstolsburna, säger Christer Johansson som är ordförande för DHR Sverige. DHR står för delaktighet, handlingskraft och rörelsefrihet.

Tillgänglighetsanpassas inte

Exakt hur den nya bron ska se ut finns det ingen ritning på ännu, men klart är att bron inte kommer att tillgänglighetsanpassas. Den som inte kan ta sig över bron kommer hänvisas till närliggande Hagatunneln. 

– Du kommer att kunna ta dig över bron med cykel och barnvagn, säger Trafikverkets planerare Thomas Holmlund.

Den nya bron är en tillfällig lösning. Om ungefär sju år är förhoppningen att en ny gångtunnel ska  byggas under spåren.

Thomas Holmlund och Linda Lingdell på Trafikverket står där nya bron ska byggas. Foto: Emilie Pless

Räcke ska motverka att någon hoppar

Stålbron byggs för att öka säkerheten vid Södra station, och vissa skyddsåtgärder görs för att det inte ska gå att hoppa från bron.

– Det kommer att bli ett räcke uppe på bron, men vi kommer att ta bort ledstänger och liknande så att det inte ska bli lätt att klättra över, säger Linda Lingdell, Trafikverkets projektledare för brobygget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.