Mannen hävdade att han var satanist som ”skulle äta upp de kristnas mat”. Foto: Kjell Gustafsson / TT

Bröt sig in i kyrka och stekte korv: ”Ska äta upp de kristnas mat”

Publicerad

En berusad man tog sig in i S:t Mikaels kyrka, tog på sig prästkläder och lagade mat. Nu döms han för det inbrottet, ett inbrott i en annan kyrka, brott mot griftefriden, narkotikabrott och rån.

Den 7 november i år befann sig en ur personalen kvar i S:t Mikaels kyrka efter ett församlingsråd, när hon hör hur någon bankar på dörren. Hon gömde sig på en toalett och hörde där inifrån hur en ruta krossades och hur sedan hur en person rör sig runt inne i kyrkan.

”Jag är satanist”

När polisen kom till platsen hittade de den berusade mannen iklädd en röcklin – en vit prästkåpa med vida ärmar – i kyrkans kök. Han var då i full färd med att steka korv och äta glass. Enligt domen ska mannen ha sagt till polisen att ”jag är satanist och ska äta upp de kristnas mat” som förklaring till sina förehavanden.

Mannen har enligt domen förklarat sitt handlande med att han var fyllehungrig och visste att det fanns ett kök i kyrkan.

Döms för inbrott i annan kyrka

Mannen döms samtidigt för flera andra brott, bland annat för inbrott och brott mot griftefriden vid en kyrka i Bålsta i Stockholm. Även här har mannen krossat ett fönster och klätt sig i kläder som tillhör kyrkan – men denna gång i vaktmästarens arbetskläder.

I samband med detta döms han också för ringa narkotikabrott då han brukat amfetamin och cannabis samma dag som inbrottet i kyrkan i Bålsta eller dagarna dessförinnan.

Detta ska ha skett den 6 oktober 2018, alltså en knapp månad innan inbrottet i S:t Mikaels kyrka.

Rån och narkotikabrott

Mannen döms också för rån efter att ha tagit en pizza och en energiryck från en affär samt för ytterligare ett narkotikabrott, båda i Stockholm.

Straffet blir fängelse i ett år och två månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.