Brott lönar sig i Sala kommun

Uppdaterad
Publicerad

Man säger att brott inte lönar sig, men för Sala kommun är det motsatsen. Salbergaanstalten invigdes officiellt i somras och anstalten har redan visat sig vara ett ordentligt lyft för kommunen.

-Första året är inkomsten tio miljoner kronor, säger Carola Gunnarsson, kommunalråd Sala.

Kriminalvårdaren Tobias Särkioja är en av 246 personer som fått jobb på Salbergaanstalten. Efter flera vikariat på anstalten i Karlskoga tvekade han inte på att komma till Sala där han erbjuds fast jobb och vidareutbildning.

-Det tar ju tid att komma in. Att hitta sin mataffär, sin frisör och sin pizzeria, så man får en vardag här. Men jag ångrar inte att jag kom hit, säger Tobias Särkioja.

25-årigt kontrakt

Sala kommun har betalat 500 miljoner för att köpa marken och rusta upp de gamla byggnaderna, men det är Kriminalvården som betalar både räntan och amorteringarna på kommunens lån.

Förutom det betalar de dessutom hyra, vilket betyder att Sala kommun inte betalar något och får stadiga miljoninkomster varje år under de 25 år kontraktet gäller.

Många pendlar

Ett annat viktigt sätt för kommunen att tjäna pengar på fängelset är genom skatteintäkter från de anställda, men eftersom över 60 procent av dem idag pendlar från andra orter går Sala miste om stora inkomster.

-Jag tror att många kommer att vecko- och dagpendla under en tid. Sen är ju naturligtvis min förhoppning att man väljer att flytta hit, säger Carola Gunnarsson, kommunalråd Sala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.