Foto: Privat / SVT

Brukade sälja elgrillar – får nu träffa kungen

Uppdaterad
Publicerad

På fredag, den 16 september, har det blivit dags för Sverigemiddagen. Varje år tar landets landshövdingar med sig en rad representanter från varje län för att supera med kungen på Stockholms slott. I år är en av gästerna örebroaren Viktor Garmiani.

– Det är lite nervöst om jag ska vara ärligt. Men vi känner oss hedrade och stolta. Som arbetsgivare skapar vi arbetstillfällen och bidrar till samhället, det är en belöning att det uppmärksammas på det här sättet, säger Viktor Garmiani.

Tillsammans med sin fru Nina Garmiani representerar han länets företagare vid årets middag. Paret driver företaget Candles Scandinavia i Örebro, ett bolag som blivit en entreprenöriell framgångssaga.

Tillverkar doftljus

Företaget tillverkar doftljus, både under egna varumärken och på uppdrag av andra företag. Samtidigt som många företag av den här typen flyttar utomlands så har Garmianis företag kraftigt expanderat de senaste åren.

Från sju till 28 på tre år

– Vi har investerat mycket i bolaget och har byggt en stor fabrik i CVområdet här i Örebro. För tre år sen var vi sju personer i företaget, i dag är vi 28, säger han.

Han har en bakgrund som flykting och kom till Örebro från Kurdistan som 12-åring. Redan då hade han siktet inställt på att göra sig en karriär som entreprenör i Sverige.

Engagerad i integrationsfrågan

– Tre dagar efter att jag fyllde 18 startade jag mitt första bolag och sålde elgrillar som jag importerade från Taiwan. Det gick inte alls bra, skrattar han. Men det var väldigt lärorikt. De misstag jag begick i liten skala då har gjort mig till en bättre företagare i dag, säger han.

Med en bakgrund som invandrare engagerar han sig gärna i migrationspolitiken och frågan om integration och vill gärna föregå som gott exempel, att det går att lyckas i Sverige även om man inte är född här.

Politikerna måste ordna arbetsplatsförlagd praktik

– Det viktigaste är att nyanlända får kontakt med det svenska samhället så fort de kommit hit. Den bästa integrationen sker på arbetsmarknaden, det är där man lär sig de svenska principerna och traditionerna, säger han.

– Tyvärr är det många som lever ett isolerat liv när de kommer hit. De omges bara av människor som inte heller vet hur samhället fungerar. Politikerna måste se till att ordna arbetsplatsförlagd praktik till de nyanlända, det är det allra viktigaste för att lösa integrationsfrågan, säger Viktor Garmiani.

”Vi tjänar på kungafamiljen”

Vad tycker du om kungafamiljen då?

– Jag gillar dem, det har jag alltid gjort, säger han.

Det var kanske en dum fråga, du vågar väl inte svara något annat nu?

– Haha! Nejdå, jag gillar dem faktiskt. Som företagare mäter jag mycket i siffror, och faktum är att vi tjänar på kungafamiljen även om vi betalar apanage. De är bra för Sverige och turismen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.