Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helén Karlsson ansvarar för Bubblis och hoppas att kunskapen om att kaféet finns ska sprida sig. Foto: Privat

Bubblis – nytt kafé vill erbjuda värme och gemenskap

Uppdaterad
Publicerad

Hon vill skapa en träffpunkt för människor med olika diagnoser och sjukdomar.
– Samtidigt hoppas jag att alla ska känna sig välkomna, så att människor med olika erfarenheter kan mötas, säger Helén Karlsson, kaféansvarig.

Helén Karlsson har haft hektiska dagar. På lördag invigs det nya kaféet Bubblis på Storgatan, som riktar sig särskilt till människor med olika diagnoser, allergier och funktionsvariationer. Det blir trollkarlsuppträdande, uppvisning av Unga allergiker Bergslagen och fiskdamm för barnen.

– Många tror att de är ensamma med sina tankar, så tanken är att man ska kunna träffa andra och också lyfta varandra, säger Helén Karlsson.

Treårigt projekt

Bubblis startas i samarbete med Studieförbundet Bilda och genom bidrag från Allmänna arvsfonden som ett treårigt projekt. Verksamheten ska drivas tillsammans med föreningslivet som är med och utformar innehållet.

– Vi kommer att ordna föreläsningar och olika aktiviteter, och vi ska ha något att äta som passar alla, oavsett om man är allergiker eller lider av intolerans eller överkänslighet mot något. Och så ska våra lokaler vara fria från djur, parfym och rök.

Helén betonar samtidigt att alla är välkomna till Bubblis:

– Ja, det bästa är ju om människor med olika behov och erfarenheter kan mötas och knyta nya kontakter, och få upp ögonen mer för hur olika livet kan se ut, beroende på vilka förutsättningar man har.

Bubblis

Visa

På hemsidan bubblis.nu finns mer information om olika diagnoser och sjukdomar, intoleranser och allergier. Där finns också mer information om de aktiviteter som anordnas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer