Marcus Edlund är en så länge inte nervös inför tävlingen Foto: SVT

Sveriges bästa bussförare vill försvara sin titel

Publicerad

Sveriges bästa bussförare bor i Örebro. I alla fall än så länge. På måndag ska nämligen 27-årige Marcus Edlund försöka försvara sin titel under Bussförar-SM i Stockholm.

Marcus Edlund vann Bussförar-SM ifjol och på måndag är det alltså dags att försöka försvara titeln.

– Jag är inte jättenervös än, men misstänker att jag kommer att bli det på måndag när tävlingen drar igång, säger Marcus.

Yrkesverksamma bussförare kunde ansöka till tävlingen tidigare i sommar. De fick då göra ett teoriprov, varefter de 16 personer som fick bäst resultat och tid gick vidare till finalen.

Tuffa moment

På själva tävlingsdagen är det flera olika moment som de tävlande ska ta sig igenom: manöverkörning, halkkörning, sparsam körning, komfortkörning och katastrofövning.

Marcus är sedan fjolårets tävling bekant med alla övningar men tror att katastrofövningen blir särskilt utmanande.

– Ja, den var ganska tuff förra året, eftersom man skulle klara den på tid och bära ut en 80 kilo tung docka. Man fick tänka mycket på hur dockan ska ligga, och göra kompressioner och inblåsningar, berättar Marcus, om hjärt-lungräddningen som ingick i momentet.

”Roligast är mötet med människor”

När det inte vankas SM kör Marcus buss i Örebro åt Nobina. Han har kört buss i tre år och älskar alla möten med människor. Både mötet med resenärer och med kollegor från jordens alla hörn.

– Det finns många andra saker som är roliga med jobbet också, men just mötet med människor är det roligaste.

Men just nu är det stora målet en andra SM-vinst.

– Och även om jag inte skulle ta hem förstaplatsen i år så är blir det ju roligt för den som i så fall slår fjolårets vinnare”, säger han med ett leende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.