Gizmo Holmström är Kommunals Kommunals skyddsombud på Nobina. Foto: SVT

Chaufförer hotas när passagerare vägrar betala

Uppdaterad
Publicerad

Flera av busschaufförerna i Örebro känner obehag när de ska köra på kvällar och helger. Det visar en enkätundersökning som Kommunals skyddsombud gjort.

– Att det skulle vara självklart att kliva på utan att betala har blivit allt vanligare, konstaterar Gizmo Holmström.

Hot, bråk och tjafs – fredagkvällar och helger är det många av chaufförerna som kör Örebos stadsbussar som känner olust. Det visar en enkät som fackförbundet Kommunals skyddsombud, Gizmo Holmström, på Nobina gjort.

Gizmo Holmström, skyddsombud på Kommunal. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

– Hälften av chaufförerna känner sig oroliga, berättar han för SVT Örebro. Visserligen är inte svarsfrekvensen lika hög som annars men av de som svarat känner sig många oroliga och det visar på problem.

SVT Play: Se inslaget här

Vardagsmat att bli utskälld

Enligt Gizmo Holmström kan det också finnas ett stort mörkertal bland inrapporterade tillbud och händelser.

– Idag är det vardagsmat för chaufförer att bli utskällda när de påpekar att det saknas pengar på någons bussort eller att passagerare helt sonika bara kliver in och sätter sig, säger han. Många chaufförer bryr sig inte ens om att rapportera det.

Fler struntar i att betala

Majoriteten av de som inte betalar är unga, men det förekommer att andra resenärer också bara sätter sig när det saknas pengar eller biljetten inte gäller.

”Hälften av chaufförerna känner sig oroliga” säger Gizmo Holmström. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

– Ofta säger de bara att ”jag måste komma hem”. Men vem skulle gå till affären och ta mjölk utan att ha pengar och sen säga ”jag är törstig” till kassörskan? Den nonchalanta attityden till att inte betala på bussen är något jag inte riktigt vet vad den kommer från, säger Gizmo Holmström

Fler biljettkontrollanter önskas

På stadsbussarna idag finns övervakningskameror, men det som skulle hjälpa situationen för chaufförerna är fler biljettkontrollanter menar Gizmo Holmström.

– Då skulle chaufförerna kunna ägna sig åt att köra buss och sälja biljetter, inte bråka med dem som inte vill betala, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.