Hyllor står stundtals tomma – men butikskedjorna menar att varorna inte kommer att ta slut. Foto: Johan Nilsson/TT

Butikskedjornas lugnande besked: Ingen brist på mat eller andra varor

Publicerad

Hyllor har i stundom stått tomma runtom i länets livsmedelsbutiker. Nu ger butikskedjorna lugnande besked till alla kunder: Det råder ingen brist på varken toalettpapper, tvål, torrvaror eller andra livsmedel.

Under de senaste veckorna har flera svenskar “hamstrat” eller “bunkrat” mat, torrvaror, hygienartiklar eller andra varor i oron över spridningen av covid-19 i Sverige och de konsekvenser det kan föra med sig. 

Nu kan dock Axfood (som driver bland andra Willys, Tempo och Hemköp), ICA och Coop alla ge lugnande information till kunderna. Det råder ingen brist på vare sig toalettpapper, torrvaror eller andra varor i Örebro län eller i övriga Sverige. 

Coronapandemin

“Vi ser ingen varukategori som i dagsläget är kritisk för att ta slut”, skriver ICA:s pressjour i ett meddelande till SVT Nyheter Örebro.

Hinner inte alltid få upp varor i hyllorna

De tomma hyllorna i affärerna handlar, i de flesta fall, om att leveranser och upplockningen i butiken inte hinner med efterfrågan och köpivern bland kunderna.  

“I vanliga fall har vi ett stort och jämnt flöde av varor ut i butik, men det förändrade köpbeteendet under de senaste veckorna har gjort att vi och alla andra kedjor haft utmaningar med att hinna få ut och upp varor i hyllorna i den takt man handlat.”, skriver Magnus Törnblom, presschef på Axfood, i ett mejl till SVT Nyheter Örebro.  

Har ni någon oro för att någon varukategori ska ta slut? 

“Vi har inte heller några indikationer på att det här kommer ändras. Våra leverantörer fortsätter att göra sitt yttersta för att fortsätta leverera varor, och på politisk nivå understryker man vikten av att underlätta för varuleveranser.”, avslutar Magnus Törnblom.

Handspriten var slut

Både Coop och Axfood uppger att den vara som har varit slut under den senaste tiden var handspriten, men där har åtminstone den förstnämnda butikskedjan fått tag i mer. 

“Det enda var handsprit som tog slut för någon vecka sen, men där fick vi tag på nytt till den här veckan så det löste vi.”, skriver pressekreteraren Tarik Belqaid i ett mejl till SVT Nyheter Örebro samtidigt som han tillägger att Coop inte heller har någon brist inom någon varukategori.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet