Bostadsbyggandet i Örebro kan ha nått sin kulmen. Foto: SVT

Efter rekordhög takt – nu mattas byggandet av

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs som aldrig förr i Sverige, och så även i Örebro län. Men nu pekar mycket på att byggtakten stannar upp, och toppen kan vara nådd.

Det är Sveriges Byggindustrier som för andra gången i år presenterar sin konjunkturrapport. Den visar på rekordnivåer för byggandet inom många olika områden, både vad gäller bostäder, skolor och infrastruktur. Totalt har investeringarna ökat med tolv procent mellan 2016 och 2017, från drygt 10 miljarder kronor förra året, till drygt 11 miljarder i år.

På fem år har investeringarna fördubblats.

Men nu ser det ut som att investeringstakten mattas av. Prognosen för 2018 pekar på att det även då blir en ökning, men det bedöms stanna på cirka fyra procent, eller 11,7 miljarder kronor i investeringar i Örebro län.

Annika Almeen, Sveriges Byggindustrier. Foto: Cathrine Gustavsson /SVT

– Jag har gjort den här prognosen två gånger om året i flera år, men det har aldrig varit så svårt som denna gång. Vi tror på en fortsatt ökad investeringar åtminstone nästa år, men sedan finns signaler som tyder på att det kan stanna upp. Det gäller i alla fall på bostadssidan, säger Annika Almeen, lokalchef för Sveriges Byggindustrier i Örebro län.

I hela Sverige påbörjas i år byggandet av 73 500 bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.