C kritiserar egna partiets samarbete med SD i Ljusnarsberg: ”Förkastligt”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet i Örebro län riktar skarp kritik till att partiet valt att samarbeta med Sverigedemokraterna i Ljusnarsberg.
– Det är förkastligt. Vi ska inte samarbeta med SD på något sätt, säger Torbjörn Ahlin (C).

På tisdagen meddelade Centerpartiet i Ljusnarsbergs kommun att man ingått ett valtekniskt samarbete med Moderaterna och Sverigedemokraterna. Partierna ska samarbeta för att driva opposition.

– Jag konstaterar att det inte bara är en valteknisk samverkan utan att man också tagit fram en gemensam plattform. Det är inte i enlighet med hur vi agerar utifrån de ideologiska skillnaderna, säger Torbjörn Ahlin (C), andre vice ordförande Centerparitet Örebro län.

Torbjörn Ahlin, andre vice ordförande Centerpartiet Örebro län

”Bryter mot vår värdegrund”

Enligt Ahlin har Centerpartiets centrala organisation tagit kontakt med partiets företrädare Niklas Hermansson i Kopparberg på onsdagen.

– Han svarar att han står fast vid sitt beslut. Jag anser att han ska överväga om han hör hemma i partiet eftersom han bryter mot vår värdegrund. Det bästa vore kanske om han lämnade självmant.

Hoppas på förståelse

C har bara ett mandat i Ljusnarsberg. Niklas Hermansson anser att samarbetet med SD är nödvändigt för att partiet ska finnas representerade i någon nämnd. Och han hoppas att partiet har förståelse för att kommunpolitiken skiljer sig från rikspolitiken.

– Även i kommuner måste man sätta gränser när det gäller grundsyn och människors lika värde. Vi vill inte på några nivåer ha med SD att göra eftersom det är ett nationalistiskt parti med nazistiska rötter, säger Torbjörn Ahlin.

”Anser jag gjort rätt”

Nilkas Hermansson uppger till SVT Nyheter Örebro att samarbetet med SD var han enda alternativ.

– Min åsikt är att jag har gjort rätt. Nu är vi tio istället för en.

Han ska dock ta ställning i frågan igen efter att han träffat distriktsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer