Foto: TT

Cannabisrester i Örebrovattnet

Uppdaterad
Publicerad

En mätning av Örebros avloppsvatten visar att det innehåller rester av cannabis, kokain och ecstasy. Resultaten visar att det är cirka 4800 personer som är kopplade till reningsverket som brukat cannabis under provtagningsperioden.

Mellan den 20 och 21 december förra året skickades vattenprover från Örebro reningsverk till Karolinska instituet. Nu visar analyasen att det förekommer nedbrytningsprodukter från droger i avloppsvattnet.

Resultaten visar att det är cirka 4% som är kopplade till Örebro kommuns reningsverk som brukat cannabis under provtagningsperioden.

– Anledningen till att vi gjort provtagningar med efterföljande analys är för att få ett riktvärde hur användningen av droger ser ut i Örebro i dagsläget, säger Rasmus Persson (C), kommunalråd med ansvar för social välfärd och ordförande i Örebro brottsförebyggande råd.

Droger i specifika områden

Tanken är att resultaten ska delas med brottsförebyggande myndigheter och organisationer som en del i deras förebyggande arbete

– Den här möjligheten att analysera vatten ger en överblick av situationen och ger oss bättre verktyg att utvärdera och följa upp våra insatser för minskad droganvändning, säger Sören Svensson planeringssekreterare för Örebro brottsförebyggande råd. Med reningsverkets uppbyggnad och anslutning till avloppssystemet skulle vi teoretiskt sett kunna mäta användningen av droger i specifika bostadsområden.

Under utredning

Analyserna har även funnit spår av kokain och amfetamin (+metamfetamin) om än i betydligt lägre omfattning än cannabis. Även ecstasy (MDMA) har påträffats men där har ingen kvantifiering gjorts då analysmetoden fortfarande är under utveckling.

Analysresultaten för cannabis kan vara något osäkra på grund av att vissa steg i valideringen fortfarande är under utredning.

Fakta

  • Under provtagningsperioden har det inkommit drygt 44 000 m3 vatten till reningsverket under de 24 timmar som provtagningarna utfördes.
  • Reningsverket tar idag hand om avloppsvatten från drygt 120 000 invånare.
  • Metoden för analysera förekomsten av droger i avloppsvatten har utvecklats av Karolinska institutet och mäter nedbrytningsprodukter från olika typer av droger.
  • Analysresultaten för cannabis kan vara något osäkra på grund av att vissa steg i valideringen fortfarande är under utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.