Foto: Anders Nord/SVT

Carolas manager tog aikidon till Örebro – nu firar sporten 50 år i stan

Uppdaterad
Publicerad

1969 flyttade Jan Beime, den kända managern som bland annat haft Carola som en av sina klienter, till Örebro. Med sig tog han bland annat sitt stora intresse för kampsporten aikido. I år firar sporten 50 år i stan, och det görs med ett stort träningsläger under helgen.

Peter Sahlin har tränat aikido i Örebro sedan 1980, och kan nog av den anledningen ses som något av en veteran i sammanhanget. Men inför helgens träningsläger känner han sig som en junior.

– De tre läromästarna som kommer har gemensamt över 150 års erfarenhet, varav två av dem vardera har tränat aikido i över 50 år, säger han.

”Vackert flöde”

Peter Sahlin började med aikido efter att ha varit på en uppvisning i kampsportsklubben Mifunés lokaler i Haga centrum just 1980. Men att att det blev aikido var inte självklart från början.

Peter Sahlin Foto: Anders Nord / SVT

– Det visades både judo, karate och andra kampsporter och tanken var nog att börja med något utav dem. Men så såg jag aikido och tyckte det fanns ett sådant vackert flöde i den. Sedan dess är jag fast.

Firar med träning

Helgens 50-årsjubileum firas med ett träningsläger. Totalt samlas ungefär 60 deltagare från Sverige, Danmark och England.

Både lördagen och söndagen blir heldagar med träning, men firandet smygstartar redan på fredagskvällen med lite pass i hallen.

– Det är det bästa sättet att fira, genom att träna tillsammans. Det kan se våldsamt ut, men mitt i allt är det en väldig kamratskap.

Vad är aikido?

Aikido en träningsform inom budo- och kampsport.

Kampsporten grundades av mästaren Morihei Ueshiba. Under 1900-talets mitt gav han sin nya diciplin namnet aikido; Ai för att förena eller samspel, Ki för viljan, kraften och energin i universum och Do för förmågan, vägen eller livets val.

Källa: Svenska aikidoförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.