Celia fick en dag på slottet

Uppdaterad
Publicerad

Jobbskuggarveckan ger en möjlighet för personer med funktionsnedsättning att komma ut en dag på en arbetsplats. SVT Nyheter Örebro har följt Celia Blücher som under en dag testat livet som husfru på Örebro slott.

Att vara husfru åt landshövdingen innebär att man får skynda sig för att hinna med allt. Det vet Celia Blücher efter att ha spenderat en dag bakom murarna på Örebro slott.

Celia är en av deltagarna i jobbskuggarveckan då personer med funktionsnedsättning får följa med under en dag på en arbetsplats.

Dukar man på slottet gäller precision. Foto: Peter Comstedt / SVT

– Jag har dukat och fixat mackor och gett kaffe till folk, berättar hon. Det har varit mycket att göra och en massa fram och tillbaka, skrattar hon.

Full fart på slottet

Celia har gått hotell- och restaurangprogrammet på Virginska skolan. Något som husfru Hillevi Henningsson konstaterar har varit en stor tillgång.

– Vi pratade direkt samma språk, konstaterar hon. Sen har det verkligen varit full fart för Celia sedan klockan nio i morse men så är det att arbeta här och hon har hjälpt till med det mesta.

Celia Blücher har tidigare provat på att följa med en dag i affär, på äldreboende och dagis. I framtiden hoppas Celia att hon kan få arbeta med barn, djur eller i kök.

– Drömmen är att starta en egen restaurang, säger hon. Det verkar kul att jobba som husfru också men då måste man vara väldigt stresstålig.

Vill se jobbskuggning för fler

Hillevi har bara positivt att säga om Celias arbetsinsats. Själv skulle hon gärna se att fler personer fick testa att ”skugga” någon på jobbet.

– Jag stod själv utanför arbetsmarknaden under många år, berättar Hillevi Henningsson. Jag hade uppskattat själv att få ett sånt här tillfälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.