Foto: TT

Chaplins tragiska barndom blir pjäs

Uppdaterad
Publicerad

För 100 år sen började Charlie Chaplin sin filmkarriär. Nu på lördag är det urpremiär i Örebro för en nyskriven pjäs om Chaplin och hans tragiska barndom.

Det är länsteatern i Örebro och Smålands musik och teater som i ett samarbete visar pjäsen som är skriven av frilandsskådespelaren och dramatikern Sara Lindh.

– Det är historien om sin barndom som han försöker skriva en film om. Egentligen är allt i hans huvud, det är många smärtsamma minnen som kommer upp. Jag blev väldigt inspirerad när jag läste boken som hans psykolog hade skrivit efter hans död. Man skulle kunna säga att det är terapisoffan för Charlie, säger Sara Lindh, som också spelar Charlie Chaplin.

Chaplin på vita duken som luffare känner väl alla, men hans barndom är inte lika välkänd, inte ens bland skådespelarensemblen från Småland och Örebro som gestaltar Sara Lindhs verk. Malin Berg spelar Chaplins mamma:

– Jag viste inte att hon var en sådan briljant komedienn som hon var, Charlies pappa var en stor artist och sångare och att de levde ett så fruktansvärt miserabelt liv och att Chaplin sprang omkring vind för våg fem-sex år alldeles ensam. Ingenting visste jag.

– Första gången jag läste pjäsen så blev jag väldigt drabbad av den. Den är väldigt annorlunda form, det är inte som vi brukar se på teatern, det är som mosaikbitar, skärvor som sätts ihop till ett pussel, säger Malin Berg som spelar Chaplins mamma.

Chaplin har premiär den 27 september och spelas i Örebro till och med den sista oktober. Pjäsen regiseras av Rickard Günther och musiken är skriven av Matti Bye.

Sara Lindh är frilansande skådespelerska, sångare och dramatiker. Hon har bland annat arbetat på Stockholms stadsteater, Dramaten och Uppsala stadsteater.

Pjäsens regissör Rickard Günther är en av grundarna av Teater Galeasen och har tidigare arbetat på flera utländska teatrar, bland annat i Finland och Italien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer