Många konsumenter i Örebro län drabbas av kraftigt höjda elnätsavgifter. Foto: TT

Chockhöjning av elnätsavgiften i Örebro län – här är kommunerna som påverkas

Publicerad

Elnätsavgifterna fortsäter att stiga i en rasande takt i stora delar av Örebro län. Eons kunder påverkas mest negativt med en höjning på tio procent.
– Det behövs en mer balanserad prisutveckling, säger Jennie Widerholm, energiexpert på Hyresgästföreningen.

Det är den nationella Nils Holgerssonundersökningen som kartlagt avgifter och taxor för flerbostadshus i landets kommuner.

Kunder i Askersund, Hallsberg, Kumla, Lekeberg, Nora och Örebro drabbas mest. Här har Eon valt att höja elnätsavgiften med tio procent för andra året i rad.

Ett genomsnittligt hushåll får en kostnadsökning på 315 kronor per år i dessa kommuner.

Här sänks priset

Samtidigt som Eon höjer avgiften så är konsumenterna i Ljusnarsberg, Laxå och Hällefors de stora vinnarna eftersom aktören Ellevio valt att sänka avgiften med 5,7 procent.

– Det Ellevio gjort är att man har jämnat ut sina priser i landet. Samtidigt som man sänker priserna på vissa platser så har man också höjt priset i exempelvis Stockholm där priserna varit lägre, säger Jennie Widerholm, energiexpert på Hyesgästföreningen.

Utsatt läge för konsumenter

Jennie är ordförande i Nils Holgerssongruppen – en grupp som tittat närmare på elnätsavgifterna i hela landet. Hon ställer sig frågande till att Eon höjt avgifterna med hela tio procent.

–Det finns säkert olika sakliga skäl till att man höjer så mycket som exempelvis undehållsdelar. Sedan tror jag att det finns skillnader i hur elbolagen tänker. Det kan handla om att man vill ta ett samhällsansvar eller tjäna pengar. Det här är någonting som politikerna borde titta närmare på, säger Jennie Widerholm.

Som konsument är man enligt Hyresgästföreningen utsatt.

– Skillnaderna mellan de olika kommunerna är stor och kunderna är helt i händerna på elnätsleverantörerna. Som kund går det inte att välja elnät, säger Jennie Widerholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer